Puzzelen met de hond

 

Puzzelen met de hond. Het is echt ontzettend leuk om te doen. Bij toeval stuitte ik op het speelgoed van Nina Ottoson.

                                  Afbeeldingsresultaat voor afbeelding hondenpuzzels                                 Afbeeldingsresultaat voor afbeelding hondenpuzzels        

Zij is een creatieve geest die van mening is dat honden ook geestelijke uitdagingen nodig hebben. Daartoe heeft zij een hele reeks puzzels
bedacht die men thuis met de hond kunt spelen. Ik heb er twee uitgekozen en ben aan de slag gegaan. En echt waar, het is enig! Mijn oudste hond gaat helemaal uit z’n bol als ik de doos te voorschijn haal. Hij kijkt naar de puzzel en ik zie hem gewoon denken: ‘Hoe los ik dit op?’

Hoe speelt men deze puzzels?

Deze puzzels zijn op zo’n manier ontworpen dat er een klein snoepje verstopt moet worden in een kokertje, onder een schuifje, tussen twee draaiende schijven, of op een ander plekje. De hond ruikt het snoepje en moet dan met zijn neus, zijn poten en zijn bek dat snoepje te pakken zien te krijgen. Daarvoor moet hij soms iets verschuiven, soms iets oppakken, soms iets met zijn poot wegduwen. De hond moet dus telkens andere ‘handelingen’ verrichten om bij het snoepje te komen. En bij sommige puzzels (er zijn diverse moeilijkheidsgraden) moet de hond verschillende handelingen achter elkaar doen. Dus eerst schuiven en dan tillen bijvoorbeeld.
Nogmaals, ik vind het ontzettend leuk en mijn oudste hond is er dol op. Die houdt, net als het vrouwtje, enorm van puzzelen. Hij kent zelfs het woord al. Als ik roep; ‘Zullen wij gaan puzzelen?’ dan gaat hij al op het plekje in de kamer klaar zitten in afwachting van mij én de ook nog eens zeer mooi vormgegeven houten puzzel.

Welke honden?

Voor pups en jonge honden tot een jaar of zo, is het ongeschikt. Die gaan met de blokken op de loop en snappen er nog niets van. Zo ook mijn pup. Voor mij is dat logisch, want hun hersenen zijn nog niet allemaal neurologisch optimaal aangesloten. Een hondenbrein heeft tijd nodig om volledig te ontwikkelen. Dat is een biologisch feit. Maar oudere honden kunnen het leren, begrijpen en zij worden er ook steeds beter in. Ik ben niet iemand van reclame maken, maar over deze puzzels ben ik zo enthousiast, dat ik het bestaan ervan u niet wil onthouden.
U kunt zichzelf oriënteren op:
www.nina-ottoson.com
www.hondengames.nl
www.hondenspellen.nl

Veel plezier, ook voor uw hond,
Patrice van de Vorst

Puzzelvaardigheden

Wij hebben als een van de mogelijkheden van activiteiten voor Cockers al vaker de hondenpuzzels geïntroduceerd. En inmiddels blijkt dat meerdere leden er inderdaad de lol van inzien. Om van onze slimme Cockers nog maar te zwijgen! Die hebben er een ware intellectuele uitdaging aan om zo’n puzzel tot een bevredigend einde te brengen en kunnen er niet genoeg van krijgen.

Maar geen Cocker is hetzelfde, en geen Cocker puzzelt hetzelfde. Men kan aan de manier van puzzelen als het ware hun karakter ontlenen.
Rustige hondjes puzzelen rustig. En onbezonnen druktemakers vliegen een puzzel aan of hun leven er van af hangt.